Expertise centrum FMD

Maastricht UMC+ behoort qua aantal patiënten met FMD  tot de top van Europa. Internationaal staan zij bekend om wetenschappelijk onderzoek naar deze aandoening. Zij spelen een belangrijke rol in een Europees samenwerkingsverband van FMD experts (European Fibromuscular Dysplasia Initiative), waardoor zij altijd goed op de hoogte zijn van de allerlaatste ontwikkelingen. Lees meermumc_logo_transparant

Werkwijze fibromusculaire dysplasie spreekuur

Voor wie?

Speciaal spreekuur voor patiënten waarbij fibromusculaire dysplasie (FMD) is vastgesteld. Patiënten kunnen echter ook worden verwezen als er een vermoeden is dat sprake is van FMD, bijvoorbeeld omdat zij een spontane dissectie (scheur) van één van de kransslagaders of halsvaten hebben doorgemaakt.

Wat doen ze?

Tijdens dit spreekuur staan de klachten van de patiënt centraal en worden systematisch alle problemen in het gehele hart- en vaatstelsel in kaart gebracht. Op deze manier kan het meest optimale behandelplan voor de FMD patiënt worden opgesteld.

Voordelen voor de patiënt

Het FMD spreekuur wordt gedaan door Dr. D. van Twist, Prof.dr.  P. de Leeuw en Prof. Dr. A. Kroon (allen internist – vasculair geneeskundigen). Behalve jarenlange ervaring met patiënten met FMD staan zij ook internationaal bekend om hun wetenschappelijk onderzoek naar deze aandoening. Op dit moment hebben zij een belangrijke rol in een Europees samenwerkingsverband van FMD experts (European Fibromuscular Dysplasia Initiative). Hierdoor zijn zij altijd op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen op het gebied van FMD. Patiënten worden ook uitgenodigd voor deelname aan de Europese FMD Registry, waarbij gegevens van FMD patiënten uit heel Europa worden verzameld voor verder wetenschappelijk onderzoek.